tirsdag 21. mai 2013

Hvordan dyrke nepe

Nepe ble dyrket i Norge allerede på 1200-tallet, men ble mindre vanlig når poteten kom.  Fortsatt er dette en delikatesse og burde være en del av kostholdet vårt.  Nepe er kalorifattig, innholder lite karbohydrater og er rik på C-vitamin og mineraler.

Det finnes mange ulike varianter av nepe fordi den har vært dyrket og tatt vare på lokalt.  Her i Nord-Norge er Målselvnepa den mest verdsatte med sitt gule utsende og gult kjøtt.  En mindre kjent variant fra Nordland er Brunstadnepe.  Den er trolig er en krysning av svedjenepe og målselvnepe og er ikke lengre i vanlig bruk.  Mest vanlig over hele landet er mainepe.  Den har som regel hvitt kjøtt og enten helt hvitt skall eller rødlig topp som sortene 'Solanepe' og 'Purple Top'. Mainepene er mildere på smak enn målselvnepe.

Målselvnepe, Brunstadnepe og Purple Top
Nepe er som andre kålvekster utsatt for "makkangrep", noe som nok også er årsaken til den synkende popularitetet i forhold til potet frem til sprøytemiddlene kom på 60-tallet.  Men med moderne kunnskap og teknologi kan vi igjen dyrke nepe uten sprøytemiddel.

Gjødsle og så

Det tar ca 2 måneder fra såing til man kan begynne å høste av nepa.  Nepa kan såes så snart jorda er klar og ferdig bearbeid, fra tidlig mai til ut i juni.  Hvis du foretrekker små neper kan det være lurt å så flere ganger.  Så på drill, en enkelt rad på hver forhøyet rad. 

Drill, her med potet
Så ikke så for tett og tynn ned til 12-15 cm avstand når nepa er kommet opp.  Da får hver plante plass til å utvikle seg fint.  Nepa krever ikke mye gjødsling, men man bør ha grunngjødslet som anbefalt tidligere med mineralgjødsel eller organisk gjødsel tilsvarende 9-12 kg N, 4 kg P og 12 kg K/daa.  Enkelte plasser kan det være nødvendig med ekstra bortilskudd.
 
Nepa spirer fort, først med et par hjerteforma frøblad og så de karateristiske hårete bladene.

Nepa vokser raskt, etter ca to måneder kan du høste.

 

Unngå kålflua og "makkangrep"

Allered i midten av juni er kålflua på vingene og speider etter kålvekster den kan legge egg ved.  Kålflua ser ut som en vanlig husflue og eggene er ikke mer enn et par millimeter.  Det er derfor ikke lett å oppdage før skaden er skjedd.  Larven kryper ned i jorda for å spise på røttene til planten.  Etterhvert spiser den seg inn i rota og ødelegger den.  Den beste måten å unngå angrep på er å dekke åkeren med fiberduk eller annen vekstduk.

Fiberduk beskytter ikke bare mot insekter, men gir også bedre klima for plantene.
Men det er ikke bare kålflua som kan gjøre skade.  Ugress må også holdes nede så det ikke stjeler næring og lys fra nepa spesielt i den første tiden.  God innsats tidlig i sesongen lønner seg på sikt.  Når plantene vokser til vil den i etterhvert skygge for ugresset og klarer seg selv.

Høsting og bruk

Nepe er fantastisk som snacks, men kan brukes til mye mer enn å spises rå.  Hele neper med skall kan bakes på grillen, eller i ovnen.  Spis de som de eller ta ut innmaten og bland den med smør og krydder før de has tilbake i skallet.  Nepestuing, honninglaserte neper eller stekt i wok- mulighetene er mange. 

Ovnsbakte målselvneper er nydelig.


5 kommentarer: