Google+ Followers

torsdag 9. august 2012

Forvelling av blomkål og brokkoli

Hva gjør du når du står der med mer blomkål eller brokkoli enn du klarer å spise de neste dagene?  


Til eget bruk er den beste måten å ta vare på og lagre blomkål og brokkoli forvelling og frysing. Forvellingen er en rask varmebehandling som stanser enzymenes utvikling i varen og hindre forskjellige kjemiske forandringer som kan skje under lagring i fryseren og ved opptining. Ikke alle grønnsaker trenger å forvelles før frysing (f.eks: purre, urtekrydder, paprika), men blomkål og brokkoli bør forvelles.

Framgangsmåte for forvelling: Rens og vask grønnsakene. Del blomkål og brokkoli opp i passe store buketter. Forvell små porsjoner:  0,5–1 kg av gangen. Legg grønnsakene i dørslag/grønnsakskurv, og sett dem oppi kokende usaltet vann. Vannet skal stå helt over grønnsakene og koke raskt opp.  Etter 2-3 minutter flyttes grønnsakene fra kjelen og over i isvann til avkjøling (f.eks. ren oppvaskkum med isbiter eller isblokker i). La dem ligge i isvannet like lenge som forvellingstiden. La de avkjølte grønnsakene renne godt av på en rist eller papirhåndkle, pakk og frys dem straks.

Klar til forvelling

Hvis du har plass fryser du grønnsakene på et stekebrett eller lignende og har de over i tette poser eller bokser når de er frosset.  Da er det enkelt å  plukke de grønnsakene og den mengden du ønsker. 

Ved tilberedning har du de frossne grønnsakene rett i kokende vann og koker opp- så er du klar til å servere din egen grønnsakblanding!


3 kommentarer:

 1. Troms landbruksrådgiving, Leikny Toften9. august 2012 kl. 03:05

  Friskhøsta, lokalproduserte grønnsaker her nord, behøver vanligvis kortere forvellingstid enn oppgitt i tabeller.Ved forvellinga dreper vi overflatecellene på matvaren. Det døde cellelaget virke som en beskyttende kappe mot nedbryting.Spesielt nordlig dyrket brokkoli bør forvelles raskt for å unngå å få en "ferdig kokt" vare som da lett mister både fargeglød og konsistens.

  SvarSlett
 2. Normalt anbefales det at man tar tida fra det koker, men jeg tar som regel tida fra jeg har grønnsakene i vannet.

  SvarSlett
 3. Er det farlig å spise brokkoli som har blitt gul eller begynner å bli gul ??

  SvarSlett