Google+ Followers

fredag 24. mai 2013

Såmaskin

Prosjektet har to Earthway såmaskiner til utlån til prosjektdeltakere.  Dette er en enkel og ganske rimelig såmaskin som passer for de som har store kjøkkenhager eller åkre opp til 2-3 mål.  For de som er ivrige går det fint å så enda større områder.

Ønsker du å investere i en slik forhandles de i Norge av Solhatt.

Maskinen kommer med ulike skiver, men det kan være aktuelt å skaffe seg noen ekstra som passer til den veksten du ønsker å så.  Det kan også være greit å modifisere platene slik at du får den såavstanden du ønsker deg.  Det kan gjøres med tape eller drypp stearin i hullene.

Her er en plate opprinnelig for kålfrø som er modifisert for å så gulrotfrø.  Gulrotfrø som er behandlet er mindre og krever litt mindre hull enn ubehandlede frø.


Dette er platene som egner seg for gulrot.
Det er også mulig å kjøpe blanke plater og lage hull selv.  Her er skiven som brukes til målselvnepe.  Hullene er laget med en 2 mm bor og gir ca 9,5 cm mellom hvert sådde frø.


Etter å plassert skiven og satt den godt fast ved å dreie den, stiller man inn dybden for såingen.
Skiven må settes godt på plass så den sitter


"Plogen" som lager såfuren kan justeres for ulike sådybder.  Kjettingen som henger bak dekker frøene til slutt.
Det er lurt å prøve seg litt frem og ikke minst sjekke at det kommer frø.  Hold noe under "plogen" og drei på fremhjulet.  På den måten er det også mulig å sjekke antall frø som såes pr. meter.

Her er en liten video som viser hvordan man kan kalibrere såmaskinen.  Den er på engelsk, men er godt forståelig.


2 kommentarer:

 1. Du har sikkert lest om "no till" jordbruk. Denne småmaskinen vil ikke fungere i et slikt tilfelle da jorda ikke er pløyd og opparbeidet.

  Jeg er på jakt etter et enkelt hånddrevet apparat som kan brukes på mindre areal hvor jorda ikke er pløyet, harvet eller frest. Noe slikt som dette:

  http://lotechventures.kbo.co.ke/_image?album_id=ah1zfmdvb2dsZS1idXNpbmVzcy1zaXRlYnVpbGRlcnIRCxIKUGhvdG9BbGJ1bRi7FwyiARhsb3RlY2h2ZW50dXJlcy5rYm8uY28ua2U&image_index=1&pp=home

  Vet du av noe slikt i Norge? Ideelt for den som har litt tid og noe gammel eng han ønsker å plante. Gjødsel legges under frøet og det er effektiv redskap. Men som sagt, jeg har ikke funnet noen som selger noe så low-tech som dette.

  SvarSlett
 2. Kan dessverre ikke hjelpe deg der, har ikke sett noe slikt til salgs i Norge. Vi er i det hele tatt lite flink på alternative redskaper her. Jeg er veldig glad Solhatt har dukket opp :)

  SvarSlett