fredag 6. juli 2012

Grønnkål i ulike varianter

Grønnkål (Brassica oleracea convar. acephala var. sabellica) er nært i slekt med brokkoli, blomkål og hodekål.  Men grønnkål danner ikke hoder som hodekål og det er heller ikke blomsterknoppene som brukes.  Det er bladverket som høstes og spises.  Om planten høstes skånsont kan det høstes fra samme plante gjennom hele sesongen.  Grønnkål er nært i slekt med urkålen og er trolig den kålvekst som er sunnest av alle kålvekster.  Grønnkål er spesielt rik på vitamin A,C og K og magnesium.  Alle de gode effektene som brokkoli har (tidligere beskrevet her) som foryngrende og kreftforebyggende finner man også i grønnkål.

Frodig felt med grønnkål fra Sør-Senja i 2008
 Grønnkål holder seg dårlig etter høsting og er derfor ikke så vanlig å finne i grønnsakdisken, men dyrkingen av grønnkål er i ferd med å ta seg opp.  Det burde være mulig å pakke og omsette grønnkål på linje med salat.  Men grønnkål er også enkel og lite krevende å dyrke.  Enten du dyrker den selv eller kjøper den fra en lokal produsent så er den garantert miljøvennlig også.  Er grønnkålen blitt litt slapp kan den legges i litt iskaldt vann for å få tilbake sprøheten.

'Redbor' er den røde varianten av klassisk grønnkål med krusete blader.
Det finnes mange varianter og sorter av grønnkål (kale på engelsk).  Den mest vanlige er en variant med krusete blader, som finnes både i rød og grønn variant.  På engelsk refereres den oftest til som 'Scots kale' og egner seg best til kokte retter.  Grønnkålsuppe er en klassiker, et raskt og sunt alternativ til posesuppen og garantert mer smaksrik.  Sorter som gir god avling er Darkibor (grønn) og Redbor (rød).

Ung plante av svartkål,  etterhver ruller bladene seg innover.
Palmekål, svartkål eller toscansk kål er gourmetutgaven av grønnkål.  Den har tynnere bølgete blader som etterhvert krøller seg innover.  Smaken er finere og mildere enn vanlig grønnkål og har nesten en nøtteaktig smak.  Unge blader kan brukes i salat, men palmekålen er best å spise når den har fått litt varmebehandling.  Skjær den i strimler og gi den en rask tur i panna med litt god olje (og gjerne litt hvitløk) og du har et nydelig tilbehør til nesten hva som helst.  Gratinert, stuet eller i suppe er dette et godt alternativ til spinat.

Rød variant av russisk grønnkål.  I motsetning til de andre grønnkålene har denne flikete blader.

Siste variant er russisk grønnkål.  Denne er mer flikete i bladene og kommer i flere fargevariasjoner.  Unge blader er sprø og litt pepperaktige og kan finstrimlet med hell puttes i en salat.  Selv den sprøe bladstilken kan brukes finstrimlet.  

Det hevdes ofte at grønnkål blir bedre av en frostnatt, men høster man friske blader er det er ingen grunn til å vente til høsten med å benytte seg av grønnkålen.  Høster man de ytterste og eldste bladene kommer det stadig nye blader og dette er en grønnsak som man kan ha glede av fra tidlig sommer til sen høst.  Det som ikke spises fersk kan forvelles og fryses.

5 kommentarer:

  1. Mange fine intressante typer her! Jeg har satt grønnkal(vanlig type) i kasser på verandaen i år, for det fins ikke å få kjøpt i butikkene. Men nå har jeg vært nødt til å kaste mye av den for den har blitt angrepet av noe slags insekt. Større deler av bladene bli oppspist og de legger igjen små svarte prikker omgitt av litt spinn( er dette egg??)
    Selve larvene har jeg funnet på flere av de angrepne bladene på undersiden, hvor de ligger helt stille inne i en veldig tynn puppe, man ser hele insektet der inne. De ser ut som en nesten centimetern lang hvit mark. Hva ER dette og hvordan skal jeg få de bort? de ser ikke ut til å like noen av de andre planetene jeg har i nærheten.

    SvarSlett
  2. Litt usikker på hva de sorte prikkene er, men jeg tror ut fra beskrivelsen din at du har fått kålmøll. Du finner bilder av larvene her http://gronnsmak.blogspot.no/2012/07/akerdag-i-juli.html og her http://gronnsmak.blogspot.no/2012/06/kalmll-og-kalflue.html
    Det virker som det har vært endel av de i år, menden varierer noe fra år til år. Du kan ha fiberduk over plantene fra du planter de ut, men mølla kan faktisk stikke gjennom duken. Det ser kanskje ikke så lekkert ut i en verandakasse heller. Ellers er det ikke så mye annet å gjøre for å få de bort enn å plukke de bort. Men inne de er blitt så store at du lett ser de har de gjerne gjort litt skade. Grunnen til at de ikke er på de andre plantene er at de bare går på korsblomstrede planter som kål og sennepssalat (ruccola og asiatiske salatkål).

    SvarSlett
  3. Hei! :)

    Jeg bor i målselv og vil gjerne kontakte noen som selger grønnkål i Troms, vet du hvem jeg kan kontakte ang det?

    SvarSlett
  4. Er det grønnkålplanter du er ute etter? Du kan prøve Fagerlidalen garteneri og Solblomsten på Finnsnes. Vi får alt opp planter på Senja vgs, Gibostad. Det kan hende de har ekstra som selges. Evt kan du så selv selv om det er litt sent. Hvis du ønsker ferdig grønnkaå kan jeg sette deg i kontakt med en av dyrkerne i nærheten

    SvarSlett
  5. Jeg kan desverre ikke dyrke selv her jeg bor nå, men vil gjerne kjøpe ferdig dyrket grønnkål :) Det hadde vært fint om du kunne sende meg en mail med kontaktinfo.

    SvarSlett