Google+ Followers

mandag 9. juli 2012

Mattips med grønnkål

Grønnkål er ikke det som vi er mest vant til å bruke.  Derfor har jeg søk litt på nettet for å finne noen oppskrifter som innholder grønnkål.  Jeg har ikke testet disse selv, så det er fint om dere gir tilbakemeldinger på hvordan de fungerer hvis dere prøver de.  Eller send meg andre oppskrifter som du har prøvd. De to øverste oppskriftene er hentet fra Bama .

Svartkål suppe med potet og bønner

Jeg lager ofte grønnkålsuppe med utgangspunkt i en vanlig jevnet suppe, ala blomkålsuppe.  Denne har potet som jevner suppen og tilsetter du bønner blir den også mer mettende.

Til 4 personer
1 stor løk 500 g poteter
200 - 300g svartkål
1 liter grønnsaks kraft eller buljong
3 fedd hvitløk
1 ss snittede ferske urter f. eks; timian, persille, salvie, estragon eller oregano
30 ml oliven eller raps olje
200 g kokte canelloni bønner(valgfritt)
Tilbredningstid: ca. 45 minutter
Fremgangsmåte:  Skrell og kutt opp løken i store biter. Skrell hvitløken og knus den. Varm oljen i en stor gryte og stek løk og hvitløk gyllen. .
Vask potetene og del dem i terninger på ca. 1 cm. Det er ikke nødvendig å skrelle dem. Has i stekepannen sammen med løken og la surre i ca. 5 minutter. Tilsett urter og kraft. La det småkoke i ca. 10 minutter. Vask svartkålen og snitt den. Tilsettes suppen. La det småkoke i ytterligere 10 minutter under lokk. Bruk stavmikser hvis du ønsker en mer kremaktig konsistens. Tilsett canellonibønner til slutt hvis ønskelig. La dem bli gjennomvarme. Serveres med godt, sprøstekt brød eller flatbrød.


Svartkål pesto

Pasta med pesto er en kjapp rett som passer til en lett middag eller lunsj.  Klassisk pesto betår av basilikum og pinjekjerner, men pesto kan lages av andre ting.  I grunnen kan man bruke det meste som er grønt og smaker godt (prøv persille eller andre urtekrydder du har i hagen).  Har du ikke pinjekjerner er valnøtter, mandler, chasewnøtter eller mandler et god alternativ.  Svartkål smaker litt nøtteaktig og nøttene i pestoen fremhever det på en utmerked måte.

Ingredienser:
100 g svartkål
2 fedd hvitløk, skrellet og knust
1 håndfull pinjekjerner
3 ss seter rømme
50 g parmesan, revet
1 ss oliven eller raps olje
½ ts malt muskatnøtt (frivillig)
litt salt
Tilbredningstid ca. 15 minutter

Fremgangsmåte: Varm oljen i en stekepanne og fres hvitløken lett. Vask svartkålen og snitt den grovt. Tilsettes i stekepannen. La det frese i ca. 2 minutter.  Er du glad i den litt rå hvitløksmaken og har fersk og fin svartkål kan du droppe varmebehandlingen.
Bruk en blender eller en stavmikser til å knuse nøttene. Tilsett seter rømmen og muskatnøtt og bland ytterligere med stavmikseren. Tilsett svartkålen og hvitløken. Bland til det er en jevn blanding. Smak til med salt og  parmesan. Bland godt. Kok pasta etter eget ønske. Tilsett kål pestoen og bland godt. Server!

Svartkål

Stuet svartkål

Enklere enn dette blir det knapt! Kan serveres til pasta sammen med litt raspet ost, eller ved siden av en kjøttrett.  Saus og grønnsaker i ett!  Oppskriften er hentet fra Kinnas blog
 
grønnkål/svartkål
fløte
salt
peppar

Skyll kålen. Ta bort midtnerven og del i mindre biter.  Fres kålen i litt smør.  Hell på fløte og la det koke inn.  Jo grovere kålen er jo lengre koketid.  Bruker du vanlig grønnkål trenger den lengre koketid (20-30 min) enn svartkål.  Smak til med salt og pepper. Koker det for mye inn kan du spe med litt av kokevannet fra pastaen eller andre grønnsaker.

7 kommentarer:

 1. Hei!
  Då ver det morsomt å lese oppskriftene. Eg som nederlandsk tillflytinger er vannt med grønnkål berre som stappe. Kjekt å ha funnet bloggen din.

  SvarSlett
 2. Fine oppskrifter, har lyst å prøve dem men først må svartkålen vokse litt til. Har i dag laget rabarbracrumble med rabarbra fra egen hage, sur (høstet litt for sent?)men ganske god.

  SvarSlett
 3. Fine oppskrifter, har lyst å prøve men svartkålen må vokse litt større først.

  SvarSlett
 4. Første kommentaren ble ikke publisert ... og så ble den publisert likevel. Nå har jeg også oppdaget din blogg, Leo, og det var kjekt det også!

  SvarSlett
 5. Flott dere har funnet bloggen! Kanskje vi kan få oppskrift på nederlandsk grønnkålstappe? Det hadde vært spennende, tror ikke det er så vanlig her. Har hørt om dansk og svensk langkål som er en slag stappe.

  SvarSlett
 6. Jeg fant en belgisk nettside som har noen spennende grønnkål-oppskrifter - på flamsk altså, for de som kan lese det. http://www.dewassendemaan.be/groentewijzer/boerenkool/boerenkool.htm
  Blant annet en oppskrift for tradisjonell nederlandsk grønnkålstappe, som jeg har oversatt.

  Det nederlandske utenriksdepartement, avdeling utenrikskommunikasjon, tar åpenbart sine oppgaver på alvor. For det har gitt ut en bok om "Nederlandsk kokekunst. Noen tradisjonelle oppskrifter fra det nederlandske kjøkkenet." Oppskriften er fra denne boka.
  Tradisjonelt blir grønnkålstappe spist med røkt pølse. Den kan fint sløyfes og som tilbehør kan man ha, f.eks., tofu eller kjøtterstattere.

  - 750 g grønnkål
  - 1 kg poteter
  - melk
  - salt
  - 250 g røkt pølse
  - 2 ss smør
  - pepper

  1. Fjern grove stilker, vask grønnkålen og skjær den i bittesmå biter.
  2. Ha potetene, som er skrellet og skåret i biter, i en kasserolle med vann og litt salt.
  3. Legg grønnkålen og røkt pølse oppå.
  4. La småkoke i 30 minutter.
  5. Ta pølsen ut av kasserollen og mos resten (altså potetene og kålen) med melk og smør. Det skal bli "smeuïg", et ord som jeg sliter med å oversette, men du vet – når det ser myk og glatt og god ut 
  6. Smak til med salt og pepper.
  Selv smaker jeg også til med sennep.

  Og skulle det bli til overs, kan man spise den "smeuïge" kalde stappen på brødskiven dagen etter. Restekjærlighet 

  SvarSlett
 7. Dette ser godt ut- noe å prøve når det blir sommer, elgen spiste dessverre opp vinterforsyningen min.

  SvarSlett