torsdag 12. juli 2012

Åkerdag i juli

Det lille "godværet" vi har hatt denne uka måtte benyttes til en gjennomgang av åkeren før ferien.  Jeg skal nok innom noen turer i løpet av de neste ukene også, men det er greit å få alt på stell.  Så det var av med duken og frem med hjulhakka.  Det første som lyste mot meg var disse høstingsklare reddikene:

Nyhøstede reddiker 11 juli.
Her snakker vi ikke storproduksjon, men et par meter reddik må man ha.  Utrolig morsomt å kunne høste noe allerede tidlig i juli.  Når reddikene er høstet, gjødsler jeg litt og sår vinterreddik. I år har jeg sådd mange ulike typer, så det blir spennende å se hvilke sorter det blir resultat av.  De fleste ble sådd i månedskiftet og spirer allerede.

Frø og resultat av det første spede spinatforsøket. 

En annen grønnsak jeg har under utprøving er spinat.  Spinat har jeg aldri prøvd før, men i vår ble det kjøpt en pakke med 'Mikado' orientalsk spinat som ble sådd samtidig med reddikene.  De er kommet fint opp og noen blader ble testet i går.  De var sprø og usedvanlig søte på smak.  Jeg kunne se antydning til blomsterstand så de vil nok gå raskt i stokk, men nye er sådd.  De blir nok et fint tilskudd i salatbollen.

Gulrota ble tynnet i forrige uke så de fikk være i fred, men en liten sjekk viser at den har fått 2-3 varige blad og strekker seg 3-4 cm over bakken.

Gulrota vokser sakte, men sikkert.
Men det som det er mest av i åkeren er diverse kålslag.  Alt fra nepe, knutekål, kålrot, blomkål, brokkoli, hodekål og grønnkål i diverse fasonger og farger.  Her er noe av det som er å finne:
Øverst : Kålrot 'Stenhaug', Knutekål 'Kolibri' og 'Korist' .  Nederst: div kåler med høstkålen 'Castello' i forgrunnen, et utvalg av grønnkål, med russisk grønnkål i forgrunnen.

Men alt er ikke som i paradis, til tross for at duken har vært på siden plantene ble satt ut har enkelte kålmøll klart å snike seg under.  Stor skade er det ikke snakk om, men enkelte planter er hardt rammet, og er kastet ut av åkeren.  Generasjonstiden til mølla er 3-5 uker og får de lov til å oppholde seg under duken kan det fort bli mer skade utover.

Plante angrepet av kålmøll, tydelige spiseskader og enkelte larver ser ut til å være klar for å forpuppe seg (til venstre).  Øverst til høyre en larve på undersiden av et blad.

Kålflua er også i god egglegging og har vært det siden slutten av juni.  Eggleggingen er ikke like intens som i fjor, muligens pga av det kjølige været.  Men plantene som står uten duk har 10-30 egg pr. plante, mer enn nok til å lage skade.  Så etter en rask overgang med hjulhakke og bøylehakke var det på med duken igjen.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar