fredag 15. juli 2011

Grønnkål

Grønnkål er blant de grønnsaker vi dyrket tidligst her i Norden, men kanskje ikke den som er mest kjent i dag.  Grønnkål er rik på vitaminer og mineraler og er noe av det sunneste du kan spise.  De fleste sorter kan dyrkes her nord og tåler å stå utover høsten selv etter at frosten har satt inn.  Hvis du klarer å berge den fra elgen kan du høste langt utover høsten.

Mange sorter
Grønnkål danner ikke noe fast hode, men har stilker med blader på. Disse kan høstes etterhvert og en plante kan derfor høstes over tid. Plukk de nederste og eldste bladene soå vil det fortsette å komme nye blader etterhvert.
De vanligste grønnkålsortene sortene har grønne krusete blader med kraftig kålsmak. Denne finnes også i røde varianter. Grønnkål er lite kravstor og lettdyrket. Den er motstandsdyktig mot skadedyr og kan godt dyrkes i blomsterbedet hvis du bor i et område med lite skadedyr. Men kålmøll og kålsommerfugl kan gjøre stor skade og gjøre bladene uspiselige. Dekking med fiberduk anbefales derfor.



Tradisjonell krusete grønnkål i grønn og rød utgave, dyrket på Sør-Senja 2008.


Svartkål eller palmekål som den også kalles er også en variant av grønnkål som vi fint kan dyrke her i Troms.  I stede for å kruse seg, ruller palmekålbladene seg innover slik at bladene nesten blir som små pølser.

Svartkålen 'Nero de Toscana', en gammel grønnkålvariant fra Italia

Bruk av grønnkål
Vanlig grønnkål er ganske kraftig både i smak og tekstur, den passer derfor best i suppe eller stuing, enten fint snittet eller most med hurtigmikser: Grønnkålsuppe er en riktig smaksfull vitaminbombe, oppskrift finner du på Min mat .  Det er neste like raskt som posesuppe og 100 ganger bedre. Grønnkålstuing får du med med å hakke litt lettkokt (10 min) grønnkål i en hvit saus.

Palmekålen som er mer delikat i bladene kan tilberedes som spinat. Vask den, skjær bort de tykke delene av stilkene, strimlet bladene og stekte de i litt olje/smør blanding. Resultatet kan med fordel puttes i en pai, brukes i omelett eller serveres som tilbehør til middagen. 

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar