Google+ Followers

torsdag 14. juli 2011

Eksotiske grønnsaker.

Mizuna i fra Brit's hage i Bardu
Etterhvert som det vokser til i åkrene i Midt-Troms er det noen som lurer på hva enkelte ting er og hva raritetene kan brukes til.  Derfor starter jeg med en presentasjon av to asiatiske kålslag: Pak Choi og Mizuna (japansk sennep):

Pak Choi minner litt om kinakål i vekst og smak - alt kan spises, bare roten skjæres bort.

Dette er to slektninger som tilhører kålfamilien og som også er i slekt med f.eks den italienske rucculaen som etterhvert er blitt populær og som vi også kan dyrke her.  Felles for alle disse er at de er utsatt for angrep av kålflue og kålmøll på samme vis som andre kålvekster.  Så om du vil dyrke disse slagene er en fiberduk som dekker plantene å anbefale.

Men hva gjør man når man står der med en stor grønn plante? Hvordan kan man bruke den?
Vel først og fremst begge slag kan utmerket spises som salat.  Selv om stilkene er ganske kraftige særlig hos Pak Choi så er de sprø og saftige i smaken.  Mizuna er litt skarpere i smaken enn Pak Choi, men fortsatt mild og god. Så vask de, hakk de opp og sleng de i salaten.

Er du glad i woket mat er det utmerket å bruke disse kålene .  En eller to minutter på sterk varme i wok eller stekepanne er nok.  For de mer tradisjonelle kan smørdampet Pak Choi anbefales.  Kjapt og nydelig til det meste av sommermat.  Stilkene trenger litt lengre tid så de bør i gryta først.

Er du interessert i flere muligheter er nettet fullt av oppskrifter- gjør et søk på Pak Choi eller Mizuna så er jeg sikker på du finner noe spennende.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar