Google+ Followers

tirsdag 19. juli 2011

Savoykål

Savoykål er en kålvariant oppdaget i Savoie-distriktet i Frankrike. Den er mørkegrønn i fargen med gul overgang i bladene. Kålen har store, krusete kålblader som vender utover og omkranser selve kålhodet. Hodet er fast og sprøtt, men noe mindre tettpakket enn hos hvitkål. Fargen skal være mørk grønn med tykke gulhvite bladnerver. Savoykål har en mild og fin kålsmak og mange anvendelsesmuligheter. Savoykål kan stort sett brukes til det samme som annen hvit kål, men her er noen gode alternativer: 

Savoykålen ser utrolig dekorativ ut med sine krusete blader.
Den kan også kuttes i kløfter og smørdampes eller brukes til kålruletter.
Eller hva med kremet savoykål, deilig til grillede pølser.
Savoykål er fin å bruke kuttet til råkost, eller sammen med annen kål i en "Coleslaw", dette er perfekt tilbehør til stekt fisk eller fiskekaker:

300 g kål (kombiner gjerne savoykål og rød spisskål)
1 stk gulrot
1 stk grønt, syrlig eple
1 liten purre
2 ss Bostonagurk (eller finhakket sylteagurk)
0,5 dl majones
0,5 dl crème fraîche
1 ts fransk sennep
1 ss sitronsaft
salt og pepper

Rens grønnsakene og finsnitt kålen. Gulrot og eple rives på rivjern
Bland majones sammen med creme fraiche, sitronsaft, sennep, sylteagurker, salt og pepper.
Ha sausen i de finsnittede grønnsakene og bland godt.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar