onsdag 6. juli 2011

Fare for gulrotflue i Midt-Troms

Skader fra gulrotflue.
Gulrotfluen svermer i Midt-Troms fra starten av juli og utover sommeren, trolig helt frem til September.  VIPS viser nå varslerstatus rød (infeksjonsfare) på Sortlant og gul (mulig infeksjonsfare)  i Målselv og Tromsø. 

Gulrotflue er en ganske svak flyver, den flyr ofte ikke lenger enn cirka 400 m. Den flyr helst om ettermiddagen (helst ved 12-18˚C og vindstille, ikke ved temperaturer under 7 eller over 25 ˚C). En kjølig morgen eller kveld er derfor det perfekte tidspunkt om du skal ta av fiberduken for å luke ugress.

En metode for å følge med om det er fare på gang er å sette opp limfeller for å følge angrep.  Da kan man forsikre seg om at faren for angrep er minimal før duken tas av.

Les mer om gulrotdyrking og gulrotflue her og her.


Gulrotfluer fanget på limfelle

I Nord-Norge er gulrotflue (Psila rosae) den største skadegjøreren på gulrot.  Flua overvintrer som puppe eller stor larve i jorda. Den voksne flua har en 6-8 mm lang svart kropp med rødbrunt hode og gule ben.  Hunnen legger cirka 40 egg, 2-3 egg på hver plante. Egg er 0,6-0,7 mm avlange, hvite og legges i jorda, ved rothalsen av gulrota. Eggene klekker etter 7-14 dager. Larven er lys, 8-10 mm lang, har ikke hode og ben. Nyklekte larver kryper ned i jorda og spiser på hårrøtter, når larvene blir større spiser de på hovedrøtter også. Larvene lever cirka 6 uker, deretter forpupper de seg for å overvintre. Puppene kan ligge opptil 2 år før de klekker.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar