Google+ Followers

tirsdag 8. februar 2011

Målselvnepe

Målselvnepe er en ekte Nord-Norsk delikatesse og det er mulig å spore dyrking av Målselvnepe så lagt tilbake som til 1800-tallet. Man antar at det er nepefrø som ble innført  via pomorhandelen med Russland som er utgangspunktet for den nepa vi kjenner i dag.  Men det har nok skjedd endel endringer på veien.  Den opprinnelige nepa var nok gul, men mange neper hadde rødblå flekker. Gjennom utvalg av bare gule, sirkelrunde neper med uthulet rotfeste til videre frøavl, fikk Målselvnepa sitt nåværende utseende. Siden nepa ble mye dyrket i Målselv og fordi bønder i andre deler av Nord-Norge fikk frø herfra, fikk nepa etter hvert navnet Målselvnepe.
Nepe dyrket på Sør-Senja.  Foto: U Neumann
I dag eies sorten av Senja videregående skole (tidligere landbruksskole) på Gibostad, som har frøavlet sorten siden 1920-tallet. Det dyrkes frønepe hvert år, og ved behov sendes basisfrø til frøavlere sør i landet, som igjen forsyner frøfirma med frø. For tiden er det frøfirmaet Agrokonsult som er ansvarlig for oppformeringen av frø av Målselvnepe.

Historien og kvaliteten til Målselvnepa er faktisk så spesiell at den nå er tatt opp i Smakens Ark. Det er Slow Foods internasjonale register over tradisjonsrike, men etter hvert lite brukte matprodukter med høy kvalitet og lokal produksjon.  Andre norske grønnsaker vi finner der er Jærerter og Vossakvann.
 
En delikatesse
Alle som er oppvokst med litt hagebruk i Nord-Norge kjenner nok Målselvnepa og ser på den som en delikatesse.  Nepa er gul og har en sterk og god smak. Det meste av nepe som dyrkes og omsettes spises nok rå som snaks.  Det er ikke uten grunn av den gule nepa går under betegnelsen "Nordnorsk eple". Men det er ingenting i veien for å bruke Målselvnepe i middagslaging, f.eks. til kjøttsuppe, lapskaus eller kanskje nepestuing. Den er også god til moderne retter, som for eksempel wok.  Bruk den da gjerne sammen med andre tidlige rotgrønnsaker som knutekål og små gulrøtter.

Målselvnepa har karakteristisk form og farge.

Dyrking av Målselvnepe
Målselvnepe dyrkes direkte på friland. Målselvnepe er en relativt nøysom vekst, men utfordringer er knyttet til ugrasbekjempelse, angrep av kålflue og relativt stort tidsforbruk til høsting som foregår manuelt. Målselvnepe er i motsetning til andre nepesorter sterk mot stokkrenning, dvs den går ikke i blomst før høsting, selv når den dyrkes i områder med lang dag og midnattssol.


På Hegstad gård i Målselv (rett i nærheten av der den første frøavlen av Målselvnepe foregikk) blir det i dag fortsatt dyrket Målselvnepe. Også på Grytøy utenfor Harstad og i Tromsø-regionen dyrkes det noe Målselvnepe beregnet for torvsalg.  Men det meldes at etterspørselen er større enn det som produseres. 



Les mer om Målselvenepa her hos Skog og landskapLandbruk Nordforskning.no og Norsk Landbruksrådgivning, to artikkler om målselvnepe finner du  her og her  eller søk på *Målselvnepe' på www.google.no 

4 kommentarer:

  1. Spennende denne nepa! Tro om det er mulig for den å trives i Lofoten?

    SvarSlett
  2. Den trives godt i Lofoten :) Kan være litt vanskelig å få tak i frø, Norgro selger i store pakninger og de holder lenge.

    SvarSlett
  3. Hvor får man kjøpt frø til målselvnepa?

    SvarSlett