Google+ Followers

torsdag 11. november 2010

Drømmen om smaken av Nord-Norge

Hva er utenlandske turisters matopplevelser av Nord-Norge? Hvilken smak sitter igjen i deres ganer når de tenker på opplevelsen av Nord-Norge? 

Ferske nordnorske grønnsaker

Forskere fra Nordlandsforskning stiller dette spørsmålet i en kronikk på forskning.no.  De er i ferd med å dra i gang et nytt forskningsprosjekt ”Det nordnorske kjøkkenet” som skal synliggjøre kvaliteten på mat produsert i Nord-Norge – og da spesielt grønnsakene.

Det finnes spisesteder som profilerer Nord-Norge som en matdestinasjon gjennom å tilby en smak av tradisjonell, kortreist og lokal mat. Fra Brønnøysund til Svalbard er 45 spisesteder knyttet til nettverket Arktisk Meny.  De arktiske spisestedene ønsker å vise frem det beste fra det nordnorske mat-skattkammer. Turistene får kjenne smaken av både boknafisk og lammekjøtt, tilberedt og servert på den måten vi kjenner den.  Noen av disse spisestedene kjenner vi fra vårt nærmiljø.

Men et nordnorsk måltid er ikke fullkomment uten potet og grønnsaker.  Nordnorsk Gulløye har fått velfortjent anerkjennelse også utenfor landsdelen.  Men å komplimentere måltidet med nordnorske grønnsaker er ikke like enkelt.   Det håper jeg vi skal være med på å endre gjennom prosjektet "Grønns(m)ak".  Midt-Troms ligger godt tilrette for grønnskadyrking og er ikke minst selve fødestedet til Målselvnepa.

Målet til prosjektet "Grønns(m)ak er at det skal dyrkes mer grønnsaker i Midt-Troms.  Eller sagt med andre ord: Vi skal være med å sette de lokale Midt-Troms grønnsakene på bordet sammen med Gulløyen, Dyrøylammet, boknafisk fra yttersia eller andre delikatesser vi har her i nord. 

Skal vi nå målet trenger vi dyrkere som er villige til å satse.  Det er mulig å tjene penger på å dyrke grønnsaker i Nord-Norge.  Tromsøysund produsentlag skrev i 2008 en 5 års avtale med Coop Nord om levering av grønnsaker.  10 produsenter leverer nå mellom 12-15 ulike grønnsakslag til samvirket. 

Bor du i Midt-Troms og har lyst til å satse på grønnsakdyrking så ta kontakt eller kom på et av informasjonsmøtene.  Nærmere opplysninger finner du i menyen til venstre.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar