mandag 29. juli 2013

Status i slutten av juli

Etter en fantastisk vår og forsommer har det vært mer normal nord-norsk sommer i juli.  Jevnt og trutt med nedbør har sørget for at vanning ikke har vært nødvendig på noen uker.  Men med langvarig tørrvær i vente må nok vanningen tas opp igjen hvis avlingen skal sikres.  Det er nå biomassen skal vokse og da kreves det vann og kanskje litt ettergjødsling.

Ikke bare tragedie i kålåkeren, men kålmøllen har forsynt seg godt.
Varm vår er ikke bare fryd og gammen for grønnsaksdyrkere.  Mange planter hadde fått det for tørt og varmt i oppalet og klarte ikke utplantingen.  I tillegg ble 2013 det store kålmøllåret.  Det har stått hvite skyer av kålmøll over åkrene og fiberduk er ingen hindring for disse skapningen.  Mange planter er rett og slett oppspist og vil ikke gi avling, men for knutekål, kålrot og nepe som har overlevd vil det nok gå bra.  Det er lite møll i luften nå, men de kan komme igjen med en ny generasjon.  Det var flere stadier av kålmøll å finne på undersiden av kålbladene (se bilde over).
 

Gulrota er små (bildet er tatt 16 juli), men i farta vekstmessig.
For de som har vindutsatte åkre (som prosjektlederen) har slitt med vinden.  Gulrota har tydelig slitasje etter vindslag av duken og enkelte krydderurter nekter regelrett å vokse i blåsten. Men siste uka har det vært stille og godt vær og man kan neste se forskjell fra dag til dag i åkeren.  Erfaringen tilsier at det er fra slutten av juli og utover det blir fart i grønnsakåkeren. 


Gulrot og patinakk 16 juli
I år har jeg prøvd meg på å direkteså pastinakk, persillerot og ulike typer rødbete.  Pastinakk og persillerot ble sådd samtidig med gulrot (6 juni) og siden begge er utsatt for angrep av gulrotflue er de under duk.  Begge har kommet greit opp, men persillerota er fortsatt små.  Det gjennstår å se om det blir noe høstbart.

Direktesådd rødbete 23 juli
Rødbeten er sådd noen dager senere, og har ikke stått under duk.  Bildet er tatt 23 juni, men det skal sies at ikke alle plantene er like store som disse.  Faren med rødbete er at den lett går i stokk (setter frø).  Lang dag og kulde gir lett stokkrenning her nord.  Ved direktesåing må jorda må være 8-10 grader. Den varme våren burde derfor være perfekt, så får vi ikke håpe at de siste ukers kaldvær har ødelagt den gode starten.  Jeg har prøvd meg på flere ulike sorter inkl gulbete og polkabete (chigogga).  Gulbete og polkabete er nok mer utsatt for stokkrenning enn vanlig beter- men den som intet våger.... 



Jeg har forresten presentert bloggen min på Bloggurat.
Jeg har plassert min blogg i Stonglandseidetnorske bloggkart!

6 kommentarer:

  1. Her på Leiknes er det den hvite knutekålen som har klart seg best, men den røde kommer etter.Blomkål og broccoliplantene vokser, men det blir ingen grønnsaker. Merkelige greier.

    SvarSlett
  2. Kan de ha mistet vekstpunktet? Blomkål er i allefall utsatt for det, og kålmølla kan ha spist det opp. Da blir det ikke noe hode. Jeg fant noen misformede knutekåler som nesten så ut som de hadde mistet vekstpunktet også. Men jeg får noen brokkoli i allefall :)

    SvarSlett
  3. Da har eg fått bekreftet at 2013 er kålmøl året...
    vi lurte på før, fordi vi har ikke opplevd skadedyr på Vestlandet før. Og nå vi dyrke i sør Troms...

    SvarSlett
    Svar
    1. Normalt har vi vi litt kålmøll, men i år er det ekstremt i allefall i hele Troms. Håper neste år blir bedre...

      Slett
  4. Hei!

    Spennende prosjekt du har gående :) Er litt nysgjerrig på hvorfor du har ventet helt til 6.juni med å så gulrøtter? Var det tele i jorda så lenge hos dere? I Bodø økologiske besøkshage er vi opptatt av å få frøene i jorda innen utgangen av april nemlig. Ellers kan jeg skrive under på at det har vært det store kålmøllåret i år!

    Mvh Camilla Helgesen

    SvarSlett
  5. Hei
    Vi ligger litt lengre nord så slutten av april er utelukket. Normalt sår jeg i månedskifte mai/juni. Hovedårsaken til at det ble så seint var sein pløying (nypløyd i vår) og stramt program. Men pløyingen 22 mai viste faktisk at vi hadde litt tele igjen i det kaldeste hjørnet av åkeren. Det er ikke så mye å vinne på å så før telen slipper og jorda er varm, men i år skulle jeg gjerne vært tidligere ute. Ikke vanlig med så varm vår og forsommer.

    SvarSlett