Hvor viktig er vanning?
De fleste plantene tåler noe tørke. Men lengre perioder med lite nedbør og vedvarende underskudd på vann vil resultere i dårligere avling. Mindre enn 20-25 mm i uka vil på de fleste jordtyper gi underskudd på vann i en grønnsakskultur. Mulighet for vanning kan derfor bety både mer avling og bedre kvalitet på avlingen.Behovet for vanning varierer med jordtype, hva som dyrkes og nedbør. Enkelt sagt kan man si at grov sandjord med lite humus er mest utsatt (tørkesvak), mens siltig og moldrik jord er mer tørkesterk. En oversikt over jordtyper og tørkesvakhet finner dere her. Faktorer som drenering og grunnvann har også betydning.
![]() |
Figur fra foredrag av H Riley |
Uansett sort vi dyrker er det slik at kvalitet og avling øker hvis vi sørger for god tilgang på vann og ikke lar plantene tørke ut.
Når skal man vanne og hvor mye?
![]() |
En enkel regnmåler er til stor hjelp |
Raske vekslinger mellom svært tørr og svært fuktig jord skaper ujevne vekstforhold og økt risiko for sprekking og dårligere lagringsevne.
Når man først vanner så vanner man godt. Vannes det for lite har det ingen effekt siden vannet ikke trenger ned til rotsystemet. Men mer enn 30 mm er unødvendig. Plasser bøtter eller vannmålere i åkeren for å sjekke hvor mye som vannes ut i løpet av en gitt tid. Mellom 20-30 mm er det i de fleste tilfellene nok. På middels tørkevsvak jord vil det være tilstrekkelig for en uke. Om man skal vanne oftere eller skjeldnere enn en gang i uken vurders ut fra jordtype og nedbør forut for tørken.
Selv om jorda tørker opp på overflaten vil det være vann tilgjengelig for plantene frem til neste vanning. Har tørken vart lengre eller det har vært ekstreme forhold kan det være nødvendig med mer vanning. Under ekstreme tørkeforhold (varme og vind) og på svært tørkevsvak jord bør man vurdere å vanne oftere enn 1 gang pr uke.
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar