Google+ Followers

fredag 22. mars 2013

Drivbenk

For planteinteresserte er som regel drivhus er den store drømmen.  Det gir mulighet til å drive frem planter som kan plantes ut senere og mulighet til å dyrke sorter som ikke er helt tilpasset vårt klima.  For oss som har drivhus blir plassen som regel for liten utover våren.

Et rimelig alternativ til drivhus både investeringsmessig og driftsmessig er en drivbenk: en treramme med gjennomskinnelig lokk (plast eller glass) og oppvarming.  Uten oppvarming er det en kaldbenk, men oppvarming er greit å ha her i nord.


For de med ti eller flere tommeltotter er det er mulig å kjøpe ferdige rammer som passer til en pallekarm (f.eks Nelson, Clas Olson), men best og morsomst er å lage sin egen.
Det finnes trolig like mange løsninger for hvordan en drivbenk kan bygges som det finnes drivbenkbyggere.  Ta et lite nett søk på ord som cold frame, drivbenk eller kaldbenk og du vil garantert finne inspirasjon. Størrelse og konstruksjon er valgfritt, men her er noen tips:
 • Bakvegg bør være høyere enn front i forholdet 1 cm pr 10 bredde: 1 m bredde=10 cm forskjell
 • Bakveggen bør være minst 45 cm fra varmekablene og opp og fronten 30 cm fra varmekabler og opp
 • Lag også gjerne plass for å isolere sidene, f.eks med 5 cm isoporplater
 • Det må være enkelt å lufte og lokket bør kunne vindsikres både lukket og åpent
Plasser drivbenken sørvendt, på et lunt og godt drenert sted.  Skal du ha varmekabler bør det være nært til strøm.  Det kan lønne seg å grave ned benken slik at den ligger fast og fyll gjerne opp med stein/grus som drenerer godt og kan fungere som varmekammer.

Hvis du skal legge varmekabler legger du en duk og sand i bunnen hvor du legger varmekablene.  Kablene bør beskyttes med en netting og et nytt lag sand over.  Du kan få kjøpt ferdige kabler, eller få en elektriker til å lage deg en i passende lengde.  130- 200 W/m2 anbefales.  Det er også viktig å investere i en termostat som kan regulere varmen.  Jordtemperaturen bør ligge mellom 15-23 grader. 

Et par gode lenker til inspiriasjon, på engelsk:

3 kommentarer:

 1. Et tips hvis du har tenkt å investere i en automatisk åpner: Det er ikke alle typer som passer i drivbenken (bitter erfaring): Ventomax og Optivent passer ikke, Optivent og Bayliss MK7 vil fungere.

  SvarSlett
 2. hvor får du kjøpt disse åpnerne

  SvarSlett
 3. Willab garden har Bayliss, http://www.willabgarden.no/tilbehor/ventilasjon.aspx

  SvarSlett