Google+ Followers

torsdag 18. april 2013

Planteoppal - mye lys og lite varme

Ikke alle har drivhus, og alternativet er da å drive planter inne med plantelys.  De fleste som har sådd frø inn har opplevd at plantene blir lange og skranglete.  Lite lys og varme rom gir ikke optimale forhold for å drive frem planter.  Men med noen tilpassninger kan det går riktig bra.  Her er noen gode råd:

Lavere temperatur:
18-22 grader er en optimal spiretemperatur for de fleste frøplanter. Men når spiringa er i gang bør temperaturen senkes til 15-18 grader, eller enda lavere.  Sjekk spiringen morgen og kveld.  Jo varmere det er der du spirer frøene, jo oftere må det følges med.  Bruk blank plast til å dekke hvis ikke frøene absolutt skal ha det mørkt.  Det gjør det lettere å følge med.  Det er bedre at spiringen tar noen ekstra dager enn at plantene strekker seg. 

Persillespirer, spirt på ca 15 grader og godt med lys.


Nok lys!
Det er lyset som stopper strekningsveksten.  Når planten spirer er den programert for å strekke seg etter lyset, hvis den ikke får nok lys vil den fortsette å strekke seg.  Sørg for å ha ekstra lys, lys fra vinduet blir som regel ikke nok.  Vanlige kaldhvite lysstoffrør gjør som regel nytten.  Se innlegget om plantelys for mer råd om valg av lys.

Varm natt/kald dag
Ikke la det bli for kaldt om natten. Kald natt og varm dag har en tendens til å øke strekningsveksten.  Varm natt og kald dag, demper strekningsveksten. Så sørg for litt oppvarming om natten og luft godt om dagen.

Vanning og gjødsel
Når plantene blir litt større kan vi også reduere strekningsveksten med å være gjerrige på vann og gjødsel (ikke overdriv!).  Sørg for lav luftfuktighet i rommet.  

Husk at planter er forskjellige, noen vil har det varmere enn andre. Men untatt de eksotiske plantene og urtene klarer de fleste seg fint på lavere temperaturer enn vi tror.  

3 kommentarer:

  1. Takk for repetisjonen. Tomatplantene mine har det ikke bra og må nå ut i drivhuset, men det kan bli kaldt om natta og varmt om dagen når sola skinner.

    SvarSlett
  2. Pst. Kan ikkje klage på sola !!Det e vel bare å lufte godt,.

    SvarSlett
  3. Tomatene har det nok bedre i drivhuset, god lufting er alltid viktig.

    SvarSlett