Google+ Followers

tirsdag 14. august 2012

Knutekål - åkeren sukkertøy

Knutekålen er en vinner hos alle som smaker den.  Mild, sprø og saftig på smak.  Den sammenlignes ofte med nepe eller kålrot, men er mye saftigere og mildere i smaken en disse.  Ernæringsmessig er den også en vinner, her er det kun 3% karbohydrater og hele 91% vann.  Så selv om smaken er søtlig så er dette en vinner hos de som vil ha lite karbohydrater.  Med kun 23 kcal pr 100 g er den et funn for den som vil holde den slanke linje.

To slekninger: knutekål og kålrot

Knutekål kommer i en hvit og en rød variant, forskjellen er hovedsaklig utenpå, inni er begge variantene hvite.  De erfarne knutekålspiserene foretrekker gjerne den hvite og synes den er best på smak og saftigst.  Mens mange foretrekker den røde nettopp fordi den er rød og lekker på fargen.  

 
Rødknutekål

Knutekål gjør seg best rå eller lett varmebehandlet slik at den beholder sprøheten.  Den er deilig å knaske rå som den er, eller med en dip til kveldskosen.  Til middag kan man kutte den i staver og gi den en rask tur i woken sammen med andre grønnsaker som gulrot, purre og blomkål.

Knutekål sammen med slektningene kålrot (til venstre) og mainepe (i midten)

Stappe av knutekål er også godt:  Kok knutekålen sammen med litt blomkål (eller andre kålvekster) og en hvitløksbåt.  Slå av kokevannet, mos og tilsett litt kokt melk og smeltet smør.  Smak til med salt og pepper, evt. litt muskat.  For de som vil styre unna poteter er dette en god erstatning for potetstappe.

1 kommentar: