Google+ Followers

tirsdag 27. september 2011

Fagdag på Slåttebakken gård

Den 24 september var prosjektdeltakerne i "Grønns(m)ak" på Slåttebakken gård hos Bength og Greta Hanssen.  De har ombygd en gammel geitfjøs til et kraftsenter for lokalmat.  Her foregår produksjon av spekemat, kjøttrull og sylte. Det drives catering, arrangeres selskap og ikke minst håper de at Slåttebakken skal være et et lokal kompetansesenter for lokal mat og småskalaprodusenter.  Bengt har solid erfaring med nord-norske poteter og grønnsaker gjennom sitt samarbeid med Tromspotet.  Det var derfor med spenning vi møtte opp på lørdag morgen for å lære mer om kvalitet og bruk av nord-norske grønnsaker både i teori og praksis.  

Etter en liten omvisning på låven og et kort foredrag var deltakerne klare til dyst.
Dagen startet med en kort presentasjon av gården og en liten omvisning.  Før vi gikk løs på praksisen snakket Bengt om kvalitet hos nord-norske grønnsaker og hvor viktig det er å bringe den ut til både lokale kokker og forbrukerene.   Mange har i løpet av sommeren erfart for at interessen og betalingsviljen er stor for de lokalproduserte grønnsakene. Et eksempel på kvalitet er kålrot som har langt mindre bitterstoffer og smaker langt søtere når den produseres her nord. Det samme er tilfelle for gulrot.  De fleste produsentene har med selvsyn observert at det vi produserer er topp kvalitet, men det er godt å få det bekreftet av en fagmann.

Dyp konsentrasjon om hakking, skjæring og skrubbing. Alf. Grete, Brit, Elsa-Lill og Solbjørg jobbet ivrig i vei.
Etter teori gikk vi over til praksis, en rekke grønnsaker var hentet fra demonstrasjonåkeren: gulrot, kålrot, sommerkål, høstkål, rød og grønn spisskål, knutekål, nepe, bondebønner, rødbeter, løk og purre.  Deltakerne kastet seg over grønnsakene i stor iver: det ble vasket, skrellet, skrubbet og skåret opp i mengder.   Planen for hva som skulle produseres var ambisiøs og ikke alt kom i havn.  Men det var ingen som klaget over resultatene på slutten av dagen.

Til lunsj ble det laget grønnsaksuppe: en enkel buljong med grønnsaksterninger.  Helt nydelig og enkelt.  Italiensk salat, gresk salat og potetsalt og ikke minst spekepølser fra Slåttebakken sørget for ny energi til sultne folk.  Etter lunsj var det litt mer fagstoff om lagring og en kort oppsummering av prosjektet så langt og hvor veien videre skal gå de neste to årene.
Bength viser hvordan man kan lage to typer kålruletter av savoykål, en med svinekjøtt og en med grønnsaker.
Det hele ble avsluttet med middag med fiskesuppe med grønnsaker, hjemmelagde kjøttkaker med potet, kålstuing, rotstuing, fylte neper, stekt svartkål med bacon og kålruletter.  Det var en både mett og fornøyd gjeng som takket for seg etter en lang og innholdsrik dag. 
Dagens mest spennende rett- fylte neper!  Tore Kurt hadde en stødig hand med forberedelsene.
Dagens mest spennende rett var nok de fylte nepene.  Nepene ble dampkokt til de var møre, fruktkjøttet skrapt ut og blandet med smør, fløte og litt bitter marmelade før det ble fylt tilbake og servert.  Helt nydelig og en ny og spennende måte å bruke neper på.

4 kommentarer:

 1. Hei Inger
  Takk for en hyggelig Fagdag!
  Det var så inspirerende å være vertskap for så mange flotte og interesserte mennesker. Og DE flotte grønnsakene - Nord-Norge på sitt beste både mht smak, farge og konsistens!
  Et flott referat fra Fagdagen her på bloggen, og supre bilder!
  Inger kan jobbe som journalist også, mener vi:-)

  SvarSlett
 2. Takk for det, og takk for en inspirerende dag. Alltid like hyggelig å komme til dere! Det anbefales på det varmeste. Noen foreslo at det burde bli en årlig tradisjon, så kanskje sees vi neste høst også :)

  SvarSlett
 3. Skulle så gjerne ha vært der! Kanskje oppskriftene kan legges på sida her? Reidun

  SvarSlett