Google+ Followers

mandag 15. august 2011

Knutekål

Et av grønnsaksslagene som vi dyrker i prosjektet er fiolette/røde og hvite knutekåler. Begge sortene smaker ganske likt.  Knutekålen er hvit og fast i fruktkjøttet, smaken er søt og frisk.  Den kan gjerne sammenlignes med kålrot, men er lysere og midlere i smaken.  Nepe og kålrot er rotfrukter, det vil si at det er en del av rota som svulmer opp og blir den spiselige delen.  Hos knutekål er det selve stengel med bladfestene som svulmer opp og kan høstes.  På grunn av dette sitter bladene fordelt rundt hele knollen. Knollene har form som matneper og måler ca 6 - 15 cm i diameter, blir de større har de lett for å bli trevlete.  Knutekålen er kanskje et nytt bekjentskap for oss i Norge, men den oppsto nordvest i Europa på 1500-tallet. I Sverige og Tyskland kalles knutekål for kålrabi, noe som vi forbinder med kålrot. Det er viktig å ikke forveksle disse variantene her hjemme.

Lilla knutekål, det finnes i tillegg en hvit variant

Bruksområde
Knutekål må skrelles før bruk og brukes på de fleste områder som kålrot. Den er god smørdampet eller som stuing med litt muskat i. Smaken på knutekål er mildere enn kålrot og det kan derfor ved koking lønne seg å tilsette krydder eller buljong i kokevannet. Knutekål kan også brukes i wok, raspet som råkost eller som snacks delt i staver sammen med dip. Et stykke knutekål og en gulrot er fint følge til matpakken i stede for annen frukt.  For de som vil prøve seg på noe litt mer eksotisk kan kanskje dette være noe:


Knutekål i appelsinsaus 
2dl appelsinsaft, fersk presset
Skallet av en liten appelsin (bruk potetskrelleren)
Ca 2,5 skive(r) fersk ingefær, tykke
1ss honning
10gr smør
Ca 500gr knutekål, skrellet og skåret i skiver

Kok opp appelsinsaften med skallet og ingefær langsomt. Ta det fra komfyren og la det stå 10 min. Fjern skallet og ingefær, skjær smøret i biter.  Rør smør og honning i sausen.  Legg knutekålen i sausen og kok den ferdig (10-20 min, prøv selv!). Ha lokken på, men spe sausen med litt vann eller kraft iblant, slik at den ikke tørker ut.  Hvis sausen blir for tynn, kan du binde den med potetstivelse eller maizena.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar