Google+ Followers

fredag 17. juni 2011

Oppsummering av såing og planting

Nå er forhåpentligvis alt av frø og planter kommet i jorden rundt i Midt-Troms. Prosjektlederen har i allefall en pustedag på kontoret og tid til å oppsummere litt etter å har turnert med frø, planter og duk i snart en måned:  23 mai gikk startskuddet for såing av gulrot og nepe på fellesparsellen til tre av prosjektdeltakerne i Tranøybotn.  Dagen kom med øsregn og vi fant vel raskt ut at regnvær ikke er såvær. 
Regnvær er ikke såvær, fra Tranøybotn 23 mai.
 

Lekangsund 24 mai, perfekte såforhold.


Men allerede dagen etter klarnet det opp og resten av såingen har gått greit unna, vekslende regn og sol har gitt gode spireforhold de fleste plassene.  Målet om å så all gulrot før 1 juni gikk greit, med noen få unntak.  Alle deltakere har fått instruksjon i bruk av såmaskin og frø av 5 ulike gulrotslag og målselvnepe.  Det praktiske arbeidet har deltakerne selv gjort. Ambisjonsnivået varierer fra 100 m2 til 3-4 dekar.

Bardudøler klare for såing: Grethe, Laila og Dag, åkeren til Dag og Laila i bakgrunnen.
Betydelige meter fiberduk er fordelt, duken gir både bedre klima for plantene og holder skadedyr ute
Mange sverger til å så gulroten så tidlig så mulig, helst i starten av mai.  Så lenge man klarer å få gjort unna åkerarbeidet er det uproblematisk.  Frøplanten tåler lave temperaturer og med fiberduk er den godt beskyttet.  Vår erfaring er at det likevel blir god avling selv om man ikke sår før de første dagene av juni.
Bilen lastet med kålplanter for utdeling til prosjektdeltakerne.
I månedskifte mai/juni ble frø og såmaskin byttet ut med kålpanter, nærmere 5000 kålplanter og over 10 000 kålrotplanter er fordelt til deltakerne.  Det er et variert utvalg av hodekål, blomkål, brokkoli, knutekål, palmekål + litt annet som er fordelt. Mens kålplantene har blitt fordelt har gulrot og nepe spirt.  Her er et par bilder fra 10 juni, 10 dager etter såing:
Små spirer av gulrot og et ugress, trolig høymole.

Nepespirer
Men det er ikke bare nyttevekster som spirer- tiden er inne for å drive både forebygging og bekjemping av ugress.  Så nå er det frem med bøylehakker og annet utstyr.  Med det tørre været vi har for tiden er det gode forhold for å ta knekken på ugress som vil gi oss større problem om vi venter. De fleste plasser bør det nok åkrene vannes hvis det ikke blir regn de nærmeste dagene.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar