Google+ Followers

mandag 21. februar 2011

Ugressbekjempelse

Ugress er en utfordring når man skal drive med grønnsaksproduksjon.  Ugress er i grunnen alle andre planter enn de du ønsker skal vokse i åkeren din.  Så hvilke arter som defineres som ugress kan variere.  Men noen er mer vanlige enn andre:
Vanligvis deler mann ugress opp i tre kategorier: ettårige, toårige og flerårige.  Ettårige planter etablerer seg, blomstrer og setter frø i løpet av en sesong.  To-årige planter etablerer seg første året og blomstrer og setter frø året etter, mens flerårig planter kan leve og blomstre år etter år.

Vassarve, meldestokk og linbendel er alle ettårige ugress som er vanlig å finne.

Engsoleie og kveke, to flerårige planter man ikke ønsker i grønnsaksåkeren


De fleste som er vokst opp med kjøkkenhage kjenner grunnprisnippet for handluking, men det finnes endel  redskap til å hjelpe seg med, både for de med liten og stor åker.  Svenske Landbruksverket har laget en fin oversikt som kan lastes ned her: Teknikk for småskala produksjon. Den omhandler ikke bare ugressbekjempelse, og gir en god oversikt over det meste av utstyrstyper for småskalaproduksjon.
For de som foretrekker en kortere og norsk tekst kan jeg anbefale denne linken fra Sør-Troms Forsøksring:
Presentasjon av redskaper for mekanisk bekjemping av ugress.

På You tube finner man videoer med det meste, også ugressbekjempelse:  Denne videoen demonstrerer flere teknikker som flamming, bruk av pendelhakke, hjulhakke og Weed master.  Videoen er fra et amerikansk forskningsprosjekt og viser bla en litt uhøytidelig konkurranse mellom ulike handredskaper.  Selv om denne videoen viser handredskaper, er prinsippet for større og maskinmonteret redskaper omtrent de samme.

For de som lurer på hvor man kan få kjøpt noen av disse redskapene så kan jeg anbefale sidene til  Weed master. som er finsk.  En svensk forhandler: Svearedskap har en enkel hjulhakke og div handredskap.  Tilslutt en norsk forhandler for hjulhakke og pendelhakke.

2 kommentarer:

  1. Hei!

    Linken til norsk forhandler av hjulhakke fungerer ikke, vet du navnet på dette selskapet?

    Vennlig hilsen Stine

    SvarSlett
  2. Hei! Den forhandleren jeg hadde linket til er sluttet. Men solhatt.no har en annen type hjulhakke. Anbefaler at du sjekker ut dem, de har også såmaskin og pendelhakke. Har endret linken i innlegget også.

    SvarSlett