mandag 28. februar 2011

Insektsduk

Kålflue og gulrotflue kan ødelegge en hel avling hvis de får slippe til.  Det er ikke alle områder i Troms som er like utsatt for disse skadegjørerne, men når de først har slått til og skaden er gjort er det lite å gjøre.  For de som ikke kan eller vil bruke sprøytemiddel er det bare en mulighet som gjenstår:  dekke åkeren med en vekstduk som holder insektene ute.

Eksempel på insektsduker: Agrocover, Wondermesh og fiberduk

I tillegg til å holde kål- og gulrotflue ute gir duken en viss klimaeffekt.  Det vil si at det blir litt varmere under duken enn utenfor.  Ikke alle typer duk gir like god klimaeffekt, men litt virkning er det for de fleste. 
Det finnes to-tre hovedtyper av vekstduker:  

Fiberduk – den mest kjente typen duk, består av polypropylenfibre som er smeltet sammen. Duken slipper gjennom vann og luft men er tett nok til å stoppe insekter.  Denne typen duk finnes i ulike tykkelser, bredder og forhandles under produktnavn som Agryl, Noragryl, Agrifleece, Lutrasil.
Fiberduk er ikke så holdbar og holder i 1-2 sesonger, men er billig i innkjøp. Fiberduken har en god klimaeffekt og det blir også høy luftfuktighet under duken. 

Flere typer duk består av vevd plastnetting.  Disse duktypene slipper inn mer lys og gir ikke gir den samme drivhuseffekten som fiberduk.  Dukene er effektive mot gulrot- og kålflue, men er ikke effektive mot kålmøll.  Det finnes to typer Agrocover eller Wondermesh.  I forhold til fiberduk er disse stivere og vanskeligere å jobbe med, men har lengre levetid (3-10 år).  Agrocover er noe lettere og rakner ikke så lett, men har noe kortere levetid enn Wondermesh.


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar