Google+ Followers

tirsdag 30. april 2013

Mens vi venter på at tela går

Mens man sør i landet allerede har plantet ut de første kålplantene ligger tela godt i jorda enda i Troms.  Men våren går raskt her i nord og i begynnelsen av juni kan vi i kyststrøkene starte utplantingen.  På innlandet bør man vente til etter 10 juni og faren for nattefrost er over.  

Et stykke igjen før vi er her.  Planting av kål utfor Larvik i april.

Men mens vi venter er det mye vi kan gjøre for å forbedrede årets sesong:

Så inne

Krydder og planter som trenger litt lengre oppalstid (f.eks purre) bør såes tidlig i april.  Kålplanter trenger ca 4-6 uker og såes tidlig mai. Du finner mange tips om hvordan du skal lykkes med planteoppal på sidene her og her.

Bestemme hva du skal så direkte og hvordan?

God planlegging er halve jobben.  Tenk igjennom hva som fungerte godt i fjor og hva burde gjøres anderledes.  Gav alle sorter gav like godt resultat?  Kanskje du skal prøve deg på noen nye sorter?  Er du nybegynner kan det være en idé å se her for noen gode rådHer finner du råd om grønnkål i ulike varianter.  Enda flere råd om kålsorter, kålrot og gulrot finner du i margen på venstre side.

Det er mange sorter å velge i, hva skal man velge?

Planlegg gjødsling

Fikk plantene dine nok og riktig gjødsel i fjor, eller ble avlingen redusert?  Opplevde du bormangel eller andre mangelsymptomer.  Rett gjødsling er en nøkkelfaktor for å lykkes.  Her finner du en kort repitisjon som kan hjelpe deg på rett spor.

Gulrot med symptom på bormangel.

Hvis du har lyst å følge med teleutviklingen foretar både Gibostad og Holt telemålinger.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar