Google+ Followers

onsdag 28. november 2012

Surkål og rødkål

Surkål og rødkål er fast følge til ribbe og annen julemat.  Den du får kjøpt i butikken er både god og billig, men den aller beste varianten lager du selv.  Prøv deg frem og lag din helt egen variant med å variere smakstilsettingene. Surkål kan også brukes til mer enn ribba, hva med kryddret rødkål på skiva sammen med godt kjøttpålegg eller grov leverpostei? 

Surkål, grunnoppskrift
750 g hodekål
2 stk eple
1 ts salt
2 ts karve
2 ½ dl kjøttkraft
2 ts eplesidereddik
2 ts sukker

Snitt kålen fint og legg den slagvis med karve og epleskiver i en gryte, tilsett kraften.  Har du ikke kraft bruker du buljong, men kutt da ned på saltet.  Et annet alternativ til kraft er eplemost.  Kok i minst 45 minutter med lokket på.  Hvis det er mye væske: skru opp varmen og kok med lokket av på slutten.  Smak til med eddik og sukker. Kunsten er å balansere smaken mellom søtt og salt.
Det er lov å eksperimentere med krydringen.  For en rundere smak kan du bytte ut sukker med eplegele eller honning.  Aktuelle krydder kan være einebær, nellik eller allehånde. Jeg har gjerne i litt koriander og spisskummin i tillegg til karven.  Til slutt har du gjerne litt av ribbefettet i surkålen hvis du liker det.

Rødkål lages på samme grunnoppskriften, men uten karve.  Et annet knep er å ha eddik i fra starten.Da holder kålen fargen bedre.  Bruk gjerne rødvinseddik i stede for eplesidereddik.  Det kan hende du må tilsette litt ekstra eddik på slutten, husk å smake deg frem.
Når det gjelder væsken du skal koke i kan litt av kjøttkraften erstattes med rødvin.  Litt rispsgele i stede for sukker gjør også susen.
I Norge har vi tradisjon for rødkålen uten krydder, men danskene putter gjerne i forskjellige krydder.  Prøv med allehånde (et par korn knust), 2 lauvbærblad, 1 kanelstang og 1/2 ts spisskummin.  La krydrene koke med fra starten og plukk ut kanelstang og lauvbærblad før servering.  Andre krydder som kan testes er nellik og stjerneanis.

1 kommentar:

 1. Kjære Inger!

  Jeg jobber for nettstedet Alleoppskrifter.no der brukerne kan søke gjennom titusener av oppskrifter fra norske mat nettsteder og mat blogger.

  Jeg la merke til at du har et stort antall smakfulle oppskrifter i bloggen din og jeg vil gjerne foreslå deg til å ta en titt på vår Matbloggtoppen her: http://www.alleoppskrifter.no/matbloggtoppen

  Hvis du ønsker å legge til din mat- til listen og få resept indeksert på Alleoppskrifter.no, er alt du trenger å gjøre å følge instruksjonene her: http://www.alleoppskrifter.no/ga-med-i-matbloggtoppen

  Vårt konsept er allerede live i de andre Skandinaviske landene, samt i Sør- og Sentral-Europa, og vi leverer tusenvis av besøkende til mat bloggerne daglig. Noen av de beste mat bloggerne får 10.000 + besøkende fra oss på en ukentlig basis.

  Forhåpentligvis vil din egen mat blogg også være opp i toppen!


  Varme hilsen,
  Christina
  http://www.alleoppskrifter.no/

  SvarSlett