Google+ Followers

torsdag 24. mai 2012

Utplanting av planter

Å så inne for senere å plante ut på friland er en god metode for å forbedre dykingsforholden her i nord.  Ved å så inne i et kontrollert klima gir vi planten et forsprang som gjør at vi kan høste tidligere enn om vi sådde direkte, eller vi kan dyrke planter som krever lengre sesong enn det vi har.

Uten forkultur hadde det vært vanskelig å dyrke ulike typer hodekål, blomkål og brokkoli

Inne i veksthuset er det det høy luftfuktighet, ingen vind og gjerne varmt og godt.  Overgangen fra et beskyttet inneklima til et tøffere uteklima kan bli hardt for sarte småplanter.  I verste fall klarer de ikke overgangen og dør.   Derfor må plantene forberedes på utelivet. Plantene må klimatiseres eller herdes som vi også sier.

Det vokser godt i drivhuset, men uten tilvenning kan møte med uteklimaet bli hardt.

En måte å gjøre det på er ved å flytte plantene ut på dagtid, eller sette alle dører og luker på full lufting.   Flytting av planter kan fort bli mye jobb og full gjennomlufting kan også være vanskelig.  Et alternativ er være knipen på vanning og gjødsel i perioden før utplanting i tillegg til lufting. 

Rett før utplanting må plantene vannes og gjødsles slik at de har en god "matpakke" med seg.  Det kan ta litt tid før planten klarer å ta til seg næring fra jorda den settes ut i og da kan det være godt å har litt å gå på.
Særlig planter som plantes ut som barrotsplanter kan bli utsatt for tørking.  Derfor må man sørge for at plantene har godt saftspenn når de plantes ut og at jorda har tilstrekkelig fuktighet, evt må man vanne rett etter planting.

Hvis du planlegger å bruke vekstduk for å holde unna kålflue så dekk plantene med en gang.  Det gir høyere temperatur og beskyttelse mot uttørkende vind.  Plant uansett ikke ut før faren for nattefrost er over.  Her i Midt-Troms betyr det starten av juni langs kysten og etter 10 juni for innlandet.  

En oversikt over planteavstand kan også være god å ha for hånden:Planteavstand
Purre 8-10 cm
Knollselleri 20 cm
Vårløk  6-7 cm 
Persille  8-10 cm
Grønnkål/Svartkål 20-25 cm
Savoykål 50 cm
Brokkoli 25-30 cm
Blomkål 25-30 cm
Hodekål, tidlig 35-50 cm
Hodekål, høstkål 50 cm
Knutekål  15-20 cm
Kålrot 25-30 cm
Salat 20-25 cm
Rødbete 10-15 cm

1 kommentar:

  1. Det e så kjekt med disse repetisjonene. Takk skal du ha.

    SvarSlett