torsdag 29. mars 2012

Planteoppal i drivhus

For mange grønnsaksvekstene og blomster som vi ønsker å dyrke i Nord-Norge blir sesongen for kort. Sår vi de direkte i slutten av mai klarer de ikke å bli ferdig utviklet før høsten kommer.  Da kan vi jukse litt med å starte med å så frø inne for å plante de ut senere.  Fordelen med dette er ikke bare at vi forlenger sesongen og sørger for en sikkrere avling, men plantene får også et forsprang i forhold til ugress.

Man trenger ikke å ha et stort og fancy drivhus for å drive frem planter.  For de som  skal ha en liten kjøkkenhage kan det kanskje hold med en vinduskarm eller et vekstlys.  Sorter som er aktuell å drive inne for utsett er purre, vårløk, alle typer kålvekster, selleri, fenikkel og persille blandt grønnsakene.

Så og plantejord
Uavhengig av hvor og hvordan du skal drive oppal er det viktig å ha god jord.  For mye gjødsel i såjorda kan virke hemmende på spiringen eller ødelegge spireplanten.  Nedbrytningsprosesser i jorda kan også danne stoffer som hemmer spiringen.  Så hvis du er usikker på såjorda er det en enkel test som kan gjennomføres:  Fyll et stort glass med skrukork halvfullt med jord, strø på spiredyktige karsefrø, spray på vann til høvelig fuktighet og skru på lokket (eller bruk en potte og dekk med plast).  Lag gjerne en kontroll med karsefrø på fuktig bomullsvatt eller en jord du vet er god.  Etter noen dager ved rundt 20 grader bør frøene spire, hvis de ikke spirer eller spirer dårlig bør du ikke bruke jorda til såjord. Her på Agropub kan du lese mer om oppalsjord.

Eksempel på karsetest, hentet fra Agropub.   Legg merke til forskjellen mellom de ulike pottene.
Finner du ikke egen såjord, eller du synes det blir for mye å kjøpe en hel sekk?  Da kan du bruke vanlig plantejord.  Hvis den er grov bør de groveste delene soldes ut før du blander med perlite.  Det samme kan du gjøre om  såjorden din virker kompakt. Perlite er  laget av en knust silisiumholdig stein som er "poppet" opp under høy varme.  10-20% (volum) innblanding er som regel nok.Vanlig fin sand er også et alternativ til utblanding.


Perlite ligner litt på isopor, men er en vulkansk stein.

Såtid
Når skal man så de ulike vekstene?  Det avhenger av hvor lang tid planten trenger for å utvikle seg til en plante som egner seg til utsett og når du kan regne med at forholdene på utplantingsstedet er høvelig.  Regner man med å plante ut rundt 1 juni og planten trenger 4 uker oppalstid, så må man så rundt 1 mai.  De fleste grønnsakslagene trenger ikke mer enn 4-6 uker, men det finnes noen unntak.

Purre og selleri er sorter vi godt kan dyrke i Troms, men som trenger lang oppalstid.  Minimum 8-10 uker trenger disse før de settes ut. Husk at for lang oppalstid i liten potte kan føre til næringsmangel og gjør at planten trenger lengre tid før den kommer i gang etter utsett.  Sunne, passe store planter med en god "matpakke" i form av næringstoffer er et godt utgangspunkt.


Oppalstid
Selleri 10-12 uker
Purre 8-10 uker
Persille 6-8 uker
Brokkoli 6 uker
Rødbete 4-6 uker
Blomkål 4 uker
Hodekål 4-6 uker
Kålrot 4 uker

Husk også at noen planter trenger litt senere utplanting enn andre, det gjelder sorter som lett går i stokk hvis de opplever kulde.  Rødbeter og fenikkel er eksempel på sorter vi bør vente med å plante ut i forhold tilkålrot og kål. Du kan lese mer om hvordan du skal produsere kålplanter i en av artikklene i venstre marg.

Hvordan?
Når du sår kan det være greit å tenke over hvor mange planter trenger jeg?  Det er ingen vits å så 100 når du trenger 10.  Hvordan skal jeg plante de ut?  Bønder som skal plante mange planter og kanskje bruke plantemaskiner er avhengig av å så i pluggbrett.  Da såes ett og ett frø i hver sin lille potte og plantene kan plantes ut med hver sin lille jordklump.  Men for den som skal plante ut for hand og kanskje har begrenset plass til oppal kan breisåing fungere helt fint.  Da plantes planten ut som barrotsplante og har ingen jordklump med seg.  Det gir litt mer pirk og fare for å skade noen planter under utplanting, men sparer plass under oppal.  Det er også mulig å breiså for senere å plante om i potter (prikling).  Da sikrer man at planten får plass nok til å utvikle seg samtidig som man sparer plass i starten.

Breisådde kålplanter
Når frøene er sådd, dekkes de med litt såjord eller perlite og dekkes med plast.  De fleste planter spirer godt på temperaturer rundt 18-20 grader.  Ved lavere temperatur vil spiringen gå senere.  Når plantene har spirt trenger den lys.  Hvis planten står for varmt og får for lite lys vil den strekke seg å bli lang og tynn.  Det er derfor greit at det ikke er så veldig varmt der plantene skal vokse.  15-18 grader er nok i gjennomsnitt, og mange planter tåler fint lavere temperaturer.  Driver du frem planter inne kan det derfor lønne seg å ha de på et kjølig rom og ikke på kjøkkenet.

2 kommentarer:

  1. Hei hei! Takk for gode tips!

    Jeg har sådd inne og plassert de på et kaldt rom og plassert litt ekstra lys over de. Har ikke noen spesiallamper, men bruker bare et par kontorpultslamper som jeg har strekt ut over spirene, og spirene ser fine ut så jeg tror det funker. Men hvor lenge bør jeg la lyset stå på? Skal plantene ha lys fra tidlig til sent, eller bør jeg slå av etter sånn 12 timer?

    hilsen nybegynner

    SvarSlett
  2. Hei, fint at du finner nytte i sidene. Du kan gjerne slå av lyset om natten, men det er ikke nødvendig. 12 timer lys synes jeg er litt lite. 16-18 timer lys passer bra. Bruk en timer så slipper du å huske på å slå av og på hver dag. For å få riktig fine planter lønner det seg faktisk å ha det varmere om natten enn om dagen (bare en grad eller to). Lykke til!

    SvarSlett