Google+ Followers

onsdag 18. mai 2011

Såtid i Midt-Troms


Det er tid for å så gulrot i Midt-Troms. De fleste plassene har hatt en flott vår i år og det er ingen grunn til å vente. Småplantene tåler kulde og såing kan skje så snart åkeren er klar. Er temperaturen i jorda lav kan det ta lang tid før frøene spirer, men ved å dekke enten med plast eller fiberduk vil det gå raskere. Planlegger du å dekke med duk kan det være en fordel å så i en grop (ca 2-3 cm dyb) for å unngå slagskader fra duken. Skal du dekke med plast bør det vannes godt før dekking.

Eksempel på drill
Det er også en fordel å heve såbedet opp med å lage drill eller seng som man sår på. En seng har plass til 3-4 rader med gulrot, mens på drill så man gjerne 1 (evt 2) rader. Seng gir best plassutnyttelse, mens drill gjør det lettere med mekanisk ugresskontroll.

Rett såmengde og rett plantetall pr. meter rad er viktig for å få en jevn og god avling. Tommelfingerregel er 2-4 cm mellom hvert frø. Flere råd om gulrotdyrkning finner du her.

En annen grønnsak som man kan så direkte nå er bondebønner eller bønnevikke som den også heter. Legg gjerne bønnene i bløt over natta før du sår dem med 20-30 cm avstand.


Bondebønne Vicia faba
Bondebønner tilhører belgvekstene og fikserer nitrogen. Derfor krever den ikke nitrogenrik gjødsling. Den er også en utmerket jordforbedrer på grunn av et kraftig rotsystem. Bruk den derfor gjerne som vekst der du har behov for jordforbedring, eller sett den sammen med poteten. I tillegg til sine nyttige egenskaper er dette også en delikatesse. Det er kun selve bønnen og ikke belgen som spises. Bønnen kan ha et litt seigt skall som kan tas av etter at man har forvellet bønnene lett. ’Witkiem’ er en anbefalt sort som er tidlig og skal fungere bra også her i nord. Agropub har dyrkningsveiledning for bondebønner her.
Bondebønner er en delikat grønnsak

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar