mandag 6. mai 2013

Gulrot - forberedelser og såing

Gulrot er den grønnsaken vi bruker mest av i Norge. Smaken av selvdyrkede gulrot rett fra åkeren kan ikke sammenlignes med noe annet.  Det er ikke bare fordi det er du er stolt og glad over resultatet.  Gulrot som blir høstet maskinelt, vasket og pakket i plast, transportert og ligger i butikken i lys og varme blir lett bitter i smaken.  I tilegg er gulrot dyrket i kalde klimatiske forhold søtere på smaken enn de som vokser på høyere temperaturer.

Gulrot finnes i mange varianter, ikke bare orange.
Men hvordan skal man lykkes med å dyrke egne gulrøtter- jeg hører ofte fortellinger om ivrige nybegynnere som ender opp med små og krokete resultater.  Her kommer derfor noen gode råd til de som planlegger å så gulrot:

1. God og dyp jord.  Før du setter i gang må du pløye eller spavende jorda.  Velg å legge åkeren der det er dyp og porøs jord uten mye stein.  Rotsystemet til gulrota er faktisk mye dypere enn den delen vi høster.  Hvis rota støter på stein eller et hardt jordlag vil den bøye seg og og resultatet blir krokete og rare gulrøtter.  Spa gjerne opp bed med ganger mellom.  Har du en åker allerede trenger du ikke spavende den, men gå gjerne over med ei greip med lange tinder for å løsne på jorda.

Pløy eller vend jorda med spade.
2. Gjødsle før du sår.  Alt som vokser trenger næringstoffer i form av gjødsel.  Hvis du velger mineralgjødsel (kunstgjødsel) holder det med 100 g/m2 "hagegjødsel" (fullgjødsel).  Velger du å gå for et organisk alternativ som hønsegjødsel må du som regel opp i 200 g/m2.  Har du kompost kan du bruk 1-2 kg/m2.  Bland gjødsla eller komposten med jorda.  Dette skal i utgangspunktet være nok, men du kan evt tilføre litt ekstra i løpet av juli måned.  Mer om gjødsling kan du lese her.

Pelletert hønsegjødsel er et godt alternativ hvis du ikke vil bruke mineralgjødsel.
3. Så rett og ikke for tett, tynn.  Når jorda er klar kan du så, vanligvis gjør vi det i perioden 15 mai til 10 juni i Midt-Troms.  Lag deg en rett stripe (bruk en tråd eller en planke) som du sår i.  Det er ikke lett å så gulrot for hand slik at det ikke blir for tett, men ikke så kjempetett.  Når du sår i en rett linje er det lettere å se frøplanten når den kommer opp og skille den fra ugress.  Har du sådd litt for tett må du tynne, det bør være 2-4 cm mellom hver plante.  Hvis du ikke tynner vil ikke gulroten ha plass til å utvikle seg og konkurransen om lys, vann og næring blir for hard. 

Det kan være vanskelig å identifisere hva som er gulrot med det samme de kommer opp.  Etterhvert kommer de flikete bladene frem.

4. Fjern ugress.  Husk at ugress konkurrerer med gulrot om næring, lys og vann.  Gulrot vokser sakte i starten og har lett for å "drukne" i ugress.  Så ikke vent for lenge før du starter å luke.  Har du marker godt hvor det er sådd er det ikke noe problem å fjerne ugress uten å komme i fare for å ta gulrotspirene.


5. Dekk med fiberduk.  Har du opplevd at gulrota visner eller blir full av hull?  Da har du hatt besøk av gulrotflua.  For å unngå den må du starte på nytt i et friskt land og dekke plantene med fiberduk fra slutten av juni og utover til september.  Fiberduken hindrer flua å komme til og gir i tillegg litt bedre klima.

Kanskje kan det blir et slikt resultat til høsten?
Lykke til !
Du kan lese mer om sortsvalg og dyrking av gulrot her.

1 kommentar: