fredag 20. mars 2020

Planteoppal

Vi har kort vekstsesong her i nord.  Da er det greit å tjuvstarte litt inne.  Med å ale opp planter inne kan du gi de en til to måneders lengre veksttid.  For noen sorter er det avgjørende for å lykkes, spesiellt om du bor lengst nord.

Selv om det er lett å bli ivrig, så er det viktig å ikke starte for tidlig.  Blir plantene for store før de kan plantes ut kan de også bli for store og spinkle til å tåle overgangen.  Noen sorter kan faktisk gi bedre resultat om du sår direkte.  Selv om mange sverger til gulrot i melkekartong, så sår jeg alltid gulrot direkte.  Det samme gjelder bondebønner, erter og nepe.  Ulike kålplanter, tomater og chili (til drivhuset) sår jeg alltid inne eller i drivhus.  Jeg starter alltid inne med de første: purre, chili og tomat.  Her ser du min såkalender som er tilpasset Troms.  Utplanting er normalt sist i mai/først i juni.  Hvis du et når det er frostfritt og greit å plante ut kan du tilpasse den dine forhold.

Fra ca 1 april flytter jeg ut i drivhuset. Da begynner det å bli volum og det er greit å ha litt armslag.  Men skal du så lite holder det fint å være inne i et lyst og kjølig rom.

Nok lys er viktig uansett hvor du sår.  De fleste som har sådd frø inn har opplevd at plantene blir lange og skranglete.  Lite lys og varme rom gir ikke optimale forhold for å drive frem planter.  Men med noen tilpassninger kan det går riktig bra.  Her er noen gode råd:


Lavere temperatur:
18-22 grader er en optimal spiretemperatur for de fleste frøplanter. Men når spiringa er i gang bør temperaturen senkes til 15-18 grader, eller enda lavere.  Sjekk spiringen morgen og kveld.  Jo varmere det er der du spirer frøene, jo oftere må det følges med.  Bruk blank plast til å dekke hvis ikke frøene absolutt skal ha det mørkt.  Det gjør det lettere å følge med.  Det er bedre at spiringen tar noen ekstra dager enn at plantene strekker seg. 

Persillespirer, spirt på ca 15 grader og godt med lys.


Nok lys!
Det er lyset som stopper strekningsveksten.  Når planten spirer er den programert for å strekke seg etter lyset, hvis den ikke får nok lys vil den fortsette å strekke seg.  Sørg for å ha ekstra lys, lys fra vinduet blir som regel ikke nok.  Vanlige kaldhvite lysstoffrør gjør som regel nytten.  Se innlegget om plantelys for mer råd om valg av lys.

Et enkelt oppsett med kaldhvite lysstoffrør, foilen er for å refletere mest mulig lys til plantene


Varm natt/kald dag
Ikke la det bli for kaldt om natten. Kald natt og varm dag har en tendens til å øke strekningsveksten.  Varm natt og kald dag, demper strekningsveksten. Så sørg for litt oppvarming om natten og luft godt om dagen.

Vanning og gjødsel
Når plantene blir litt større kan vi også reduere strekningsveksten med å være gjerrige på vann og gjødsel (ikke overdriv!).  Sørg for lav luftfuktighet i rommet.  

Husk at planter er forskjellige, noen vil har det varmere enn andre. Men untatt de eksotiske plantene og urtene klarer de fleste seg fint på lavere temperaturer enn vi tror.  

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar