mandag 22. april 2013

Sortsvalg

En av forutsetningene for å lykkes med produksjon av grønnsaker om det er i stor skala eller i kjøkkenhagen er å velge rett sort for ditt klima.  I disse tider har de fleste butikker og hagesenter stativer med frø for både blomster og grønnsaker.  Dessverre er utvalget av sorter mer tilpasset frøleverandørens klimasone enn vår.  Resultatet blir derfor ofte ikke like vellykket.  Vi gir derfor en kjapp liten oversikt over hva som er trygge sortvalg for frilandsdyrking i Nord-Norge:

Vekster med kort veksttid er lett å lykkes med og er ikke så avhengige av at vi velger en bestemt sort.
Reddik, salat, nepe kan såes direkte så snart jorda er klar.  Styr unna kinakål, men asiatiske salatvekster vokser villig.  Det eneste du må huske er at alle disse (untatt vanlig salat) tiltrekker seg skadeinsekter- så på med fiberduk.
Resultat av en frøpose med reddikblanding.  Sår du i månedskifte mai/juni kan du høste rett over sankthans.
Gulrot finnes i mange varianter.  Generelt bør vi velge sorter med kort veksttid, dvs tidligsorter og sommersorter.  Napoli er kanskje den sorten som gir best resultat, men andre sorter som Namdal og Yukon også fungerer fint.  Nantes Duke er en gammel og velprøvd sort. Du kan lese mer om dyrking av gulrot her. 


Vige eller Vigod er førstevalget for de fleste dyrkerne av kålrot.  Dette er gode sorter som gir fine knoller med lilla topp.  Svenskene vil gjerne har kålrot med grønn topp, men mange av disse sortene blir ofte for store og har ikke den kvaliteten vi forventer- så styr unna disse.  Mer om kålrotdyrking finner du her.

Kålrot 'Vige', rød knutekål 'Kolibri', mainepe og grønn knutekål 'Korist'
For nybegynneren er knutekål en fantastisk vekst å starte med.  Den er enkel å dyrke, tåler litt skadedyr og smaker fantastisk.  Av den røde varianten er Kolibri og Blaro gode sorter og av den hvite variantene er sorten Korist god. Men også andre sorter fungerer bra med unntak for 'Superschmelz'.  Dyrkes ellers på samme måte som kålrot og andre kålvekster.

En annen god kålvekst for nybegynneren er grønnkål og svartkål.  Her er ikke sortsvalget så viktig siden dette er villige og rasktvoksende vekster.

Svartkål er en variant av vanlig grønnkål

Hodekål, blomkål og brokkoli er nok for den viderekommende og finnes i et enormt utvalg:  Velg sorter som blir betegent som tidligsorter.  Husk at disse trenger forkultur og må såes i drivhus eller drivbenk 4-5 uker før utsetting.  mer om sorter og dyrking av kålvekster finner du her.

Ikke alle sorter er like enkle å få tak i for hobbybonde, men det finnes stor sett gode alternativer.  Er du litt interessert kan det være lurt å bestille frø fremfor å kjøpe på den lokale butikken.  Du finner linker til flere frøprodusenter i margen til høyre. Du kan gjerne lese dette tidligere innlegget også.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar