onsdag 28. november 2012

Surkål og rødkål

Surkål og rødkål er fast følge til ribbe og annen julemat.  Den du får kjøpt i butikken er både god og billig, men den aller beste varianten lager du selv.  Prøv deg frem og lag din helt egen variant med å variere smakstilsettingene. Surkål kan også brukes til mer enn ribba, hva med kryddret rødkål på skiva sammen med godt kjøttpålegg eller grov leverpostei? 

Surkål, grunnoppskrift
750 g hodekål
2 stk eple
1 ts salt
2 ts karve
2 ½ dl kjøttkraft
2 ts eplesidereddik
2 ts sukker

Snitt kålen fint og legg den slagvis med karve og epleskiver i en gryte, tilsett kraften.  Har du ikke kraft bruker du buljong, men kutt da ned på saltet.  Et annet alternativ til kraft er eplemost.  Kok i minst 45 minutter med lokket på.  Hvis det er mye væske: skru opp varmen og kok med lokket av på slutten.  Smak til med eddik og sukker. Kunsten er å balansere smaken mellom søtt og salt.
Det er lov å eksperimentere med krydringen.  For en rundere smak kan du bytte ut sukker med eplegele eller honning.  Aktuelle krydder kan være einebær, nellik eller allehånde. Jeg har gjerne i litt koriander og spisskummin i tillegg til karven.  Til slutt har du gjerne litt av ribbefettet i surkålen hvis du liker det.

Rødkål lages på samme grunnoppskriften, men uten karve.  Et annet knep er å ha eddik i fra starten.Da holder kålen fargen bedre.  Bruk gjerne rødvinseddik i stede for eplesidereddik.  Det kan hende du må tilsette litt ekstra eddik på slutten, husk å smake deg frem.
Når det gjelder væsken du skal koke i kan litt av kjøttkraften erstattes med rødvin.  Litt rispsgele i stede for sukker gjør også susen.
I Norge har vi tradisjon for rødkålen uten krydder, men danskene putter gjerne i forskjellige krydder.  Prøv med allehånde (et par korn knust), 2 lauvbærblad, 1 kanelstang og 1/2 ts spisskummin.  La krydrene koke med fra starten og plukk ut kanelstang og lauvbærblad før servering.  Andre krydder som kan testes er nellik og stjerneanis.

tirsdag 13. november 2012

Kålrotstappe

Her i nord er det like før sola sier takk for seg og vi går inn i mørketida.  God og sunn mat gir oss det vi trenger for  komme gjennom mørketida.  Det er mye opplagert sol i en god kålrotstappe.  Kålrot er en god kilde til C-vitamin og andre antioksydanter.  Server stappen til god pølser, saltkjøtt, pinnekjøtt eller bare litt stekt bacon.  Du blir garantert i godt humør av dette, med litt potet i stappen trenger du ikke ekstra poteter til.

Kålrotstappe til 4 personer
1 kg kålrot
2 gulrøtter
2 poteter
vann
1 dl matfløte
3 ss smør
salt og pepper evt. muskattnøtt


 Skrett og kutt grønnsakene i deler, kok møre i vann.  Slå av kokevannet (ta evt. vare på litt hvis du vil lage en mager variant).  Ha i smør og mos mens du sper med fløte.  Bruk gjerne en stavmisker. Smak til med salt og pepper.  Litt revet muskattnøtt setter en ekstra spiss på det hele.

Gulrota gir stappen en frisk farge og litt ekstra søthet.  Nord-Norsk kålrot og gulrot  er som regel full av sødme og trenger ikke noe ekstra sukker. Men lagring kan gå ut over smaken, da kan du jukse med å tilsette en liten mengde sukker helt til slutt.  Poteten gir en mildere smak og gir stappen en glattere konsistens.

Hvis du har kokt pinnekjøtt kan du spe med litt av pinnekjøttkrafta, men pass på at det ikke blir for salt.  Vil du ha det magrere bytter du ut fløte og smør med kokekrafta. Tilsett gjerne litt kyllingbuljong for en fyldigere smak.